RSS
 

Bezglutenowy chlebek bananowy

12 paź

CHLEB BANANOWY

Kolejny wypiek z serii inspiracji kuchnia Amerykańską. Wilgotny i bardzo intensywny w smaku bananowy chleb cieszy się w Ameryce dużą popularnością. Bezglutenowcy znają go na pewno, większość sklepów internetowych oferujących produkty bezglutenowe posiada w swojej ofercie mieszankę do wypieku takiego chleba, ale po co kupować  jak można równie szybko przygotować taki chlebek w domu.

Lista składników nie jest długa:

  • 4 dojrzałe żółte banany
  • 1 jajko
  • niecałe pól szklanki cukru
  • odrobina świeżej wanilii
  • pól kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki – może być to koncentrat mąki bezglutenowej, ja zastosowałam mąkę kukurydziana i ziemniaczana – w tym przypadku chlebek będzie troszkę mniej wyrośnięty niż w przypadku zastosowania koncentratu maki
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Banany kroimy na plasterki, gnieciemy widelcem, wbijamy jajko, dorzucamy resztę składników – pamiętajcie aby proszek do pieczenia wymieszać przed dodaniem do reszty składników z mąka, ciasto lepiej wtedy rośnie niż gdy proszek dodamy do mokrej już masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę na blachę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160/170 stopni przez 50minut – ciasto powinno być delikatnie brązowe po górze.

Mi wyszło idealnie, jest brązowe, wilgotne i pachnie w całym domu bananami!

 

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii pieczywo, wszystkie wpisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    13 października 2014 o 12:58

    Nigdy nie słyszałam o bananowym chlebie. Na pewno spróbuje. Wygląda pysznie.Pozdrawiam :)

     
  2. ~Dafne

    13 października 2014 o 18:04

    jest pyszny! Ja przesadziłam troszkę z cukrem, ale i tak jest super. Niebawem pojawi się przepis na bananowe pączki także zapraszam do lektury :)