RSS
 

Kokosanki z kleiku ryżowego

14 paź

 

Kokosowe łakocie to jeden z najszybszych sposobów na pozbycie się zbędnych białek z lodówki. Zawsze po przygotowaniu ciasta kruchego przychodzi czas na wymyślenie czegoś z białek. Dziś wypadło na kokosanki – mocno kokosowe i intensywnie pachnące ciasteczka są moimi ulubionymi ciasteczkami na bazie białek – nie mogą się nie udać w przeciwieństwie do bez.  Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:

  • 10 dag kokosu
  • 20 dag cukru pudru
  • kostka masła (tj. 20dag)
  • 3 jajka
  • odrobina soli
  • paczka kleiku ryżowego – sprawdzić dokładnie czy an pewno bezglutenowy!
  • cukier waniliowy lub migdałowy

koikosanki 2

Na sam początek przygotowujemy 2 miski, w jednej łączymy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy kokos i kleik ryżowy. Tak przygotowana gęsta masę dodajemy po łyżeczce do ubitych białek ciągle miksując. Z masy formujemy kuleczki i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze w małych odstępach – dużym plusem jest to, że ciastka zbytnio nie rosną więc nie ma obawy, że się ze sobą zleją. Mi ta porcja starcza na około 40 kokosanek – mieszczą się na 1 dużej blasze z piekarnika. Na sam koniec robimy dziurki i gotowe, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni do zarumienienia się kokosanek.

Kokosanki możemy przygotować też w bardziej tradycyjnie w formie przypominającej „Rafaello”, kuleczki  otaczamy w kokosie i do piekarnika na tak sam czas pieczenia. :)
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasteczka, wszystkie wpisy

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gwiazdka

    27 października 2014 o 10:43

    Niesamowicie proste ale jakże pyszne, gorąco polecam!