RSS
 

orientalne babeczki marchewkowo migdałowe

26 lis

10808313_10204558683361136_171769226_n

Kolejna babeczka, tym razem z serii orientalnych. Babeczki marchewkowe to jedne z moich ulubionych, dlatego często je piekę i często urozmaicam różnymi dodatkami. Tym razem w ręce wpadło mi troszkę zbędnego soku z ananasa, garść daktyli i tak powstały babeczki orientalne. Pyszne, owocowe i mocno wilgotne.

Składniki:

  • 1 szklanka drobno zmielonych migdałów
  • 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej / jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
  • garść rodzynek lub daktyli
  • 2 duże starte marchewki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z brązowym cukrem na gładką, puszystą masę. Przesiewamy do jajecznej masy obie mąki dobrze wymieszane z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy zmielone migdały, olej, sok ananasowy, daktyle lub rodzynki oraz połowę opakowania cukru migdałowego – blenderujemy. Przygotowaną, przeblenderowaną masę z daktyli dodajemy do jajecznej masy po łyżce ciągle miksując. Na sam koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę. Przelewamy do foremek silikonowych wysmarowanych masłem lub do bibułek papierowych – posypujemy górę odrobiną cukru migdałowego. Pieczemy 22 minuty w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii muffins, wszystkie wpisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz