RSS
 

Babeczki migdałowo bananowe

02 gru

Pomysł na babeczki migdałowo – bananowe chodził za mną od dłuższego czasu. Migdały bardzo lubię, banany też, a wanilię od jakiegoś czasu pokochałam, ale połączenie tych 3 składników troszkę mnie zawsze dystansowało. Kilka dni temu wróciłam do domu, a na stole leżą piękne, dojrzałe banany, już trochę ciemne, więc trzeba wykorzystać – takie są najlepsze, bo najsłodsze. Muszę przyznać, że takie połączenie to strzał w 10 i od tamtego dnia to moje ulubione babeczki.  Babeczki migdałowo – bananowe to zdrowy pomysł na zapewnienie sobie słodkiego popołudnia bez wyrzutów sumienia, że zjadło się kolejną słodką przekąskę. Są zdrowe bo bez dodatku pszennej mąki, wilgotne i o idealnej strukturze. Serdecznie polecam :)

10754850_10204555655485441_1332054074_n

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej / lub pszennej jeżeli nie masz problemu z glutenem
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego*

* jeżeli zamiast pasty waniliowej używacie cukru waniliowego, pamiętajcie o zmniejszeniu ilości cukru brązowego :)

Przygotowanie:

Mąkę z sodą przesiewamy do miski, dodajemy cukier oraz zmielone migdały. Na koniec wrzucamy pokrojonego w plasterki banana, jajko i olej. Wrzucamy do blendera. Miksujemy. Gotową masę przelewamy do foremek. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii muffins

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz