RSS
 

Oponki serowe – smaki z dzieciństwa

11 lut

1a pomnijeszone

Przygotowałam dla Was jakiś czas temu pączki z dziurką – Amerykańskie Donuts, ale postanowiłam, że spróbuję zrobić jeszcze oponki jakie pamiętam z dzieciństwa. Nie ukrywam, że był to jeden wielki eksperyment. Mama uwielbiała piec i eksperymentować w kuchni. Kiedy miałam około 7 lat usmażyła za moją namową oponki z białym serem. Pamiętam to do dziś, więc chyba musiały być pyszne. Mam nadzieję, że moje równie mocno smakowały domownikom. :)

Oponki serowe są pyszne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i najlepiej smakują zjedzone jeszcze ciepłe do porannej kawy. :)

Składniki:

200 g białego sera
500 g mąki razowej bezglutenowej ( jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej lub pełnoziarnistej)
100 g masła
2 jajka
2 opakowania suchych drożdży
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka ciepłego mleka

olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać.

2. Mleko z masłem delikatnie podgrzać, mieszając aby masło się rozpuściło. Letnie dolać do mąki. Dokładnie wymieszać.

3. Dodać jajka w temperaturze pokojowej oraz przemielony ser biały. Zagnieść dobrze ciasto ( Ciasto powinno być wyrabiane minimum 15 minut).

4. Ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wycinać  szklanką o średnicy około 6 cm koła, następnie mniejszą foremką (około 1,5cm) wykrawać pośrodku większych kół – mniejsze. Przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto nie urośnie nam tak, jak rośnie zwykłe, drożdżowe ciasto na pączki, gdyż jest trochę cięższe przez ser.

5. Kiedy oponki urosną, możemy przystąpić do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do około 170 stopni tłuszczu, z obu stron do zarumienienia ciasta. Mniejsza temperatura sprawi, że pączki za bardzo nasiąkną tłuszczem, zbyt wysoka sprawi, że pączki bardzo szybko się upieką od zewnątrz, a w środku będą surowe.

6.  Po wyciągnięciu i odsączeniu oponki posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe. :)

4a pomniejszone

 

Smacznego :)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz