RSS
 

Cake pops z nutellą

28 lut

7 pomniejszone

Cake pops – ciastko na patyku, to obecnie forma ciasteczek bardziej popularna niż babeczki. Ja sama szaleje na ich punkcie i odkąd kupiłam sobie maszynkę wykonuje je nałogowo. Poniższy przepis przeznaczony jest jednak dla tych osób, które nie posiadają maszynki, a chcą zachwycić swoich bliskich pięknie ozdobionymi ciastkami.

Cake pops z poniższego przepisu to czekoladowe ciasteczka z dodatkiem nutelli, mascarpone oraz czekolady. Można je dowolnie ozdobić, ale jeżeli nie macie za dużo wolnego czasu polecam zaczerpnąć pomysłu i inspiracji ze zdjęć. Obecnie na rynku sklepy oferują dużą ilość rożnego typu posypek, które będą się efektownie prezentowały. Ciasteczka są szybkie  w wykonaniu i ładnie wyglądają.

PS. Panowie – przepis umieszczony generalnie z myślą o Was. Niech będzie dla Was natchnieniem i inspiracją na prezenty z okazji Dnia Kobiet który już tuż tuż :)

Składniki:

450 g pokruszonego, suchego ciasta (ciasto czekoladowe, murzynek, biszkopt itp.)*
60 g serka mascarpone (4 łyżeczki)
100 g nutelli (7 łyżeczek)
tabliczka gorzkiej czekolady (do obtoczenia)
1 łyżka oleju
kolorowa posypka

* bezglutenowego lub jeżeli nie masz problemu z glutenem – zwykłego

Przygotowanie:

1. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z nutellą oraz serkiem mascarpone. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić 20 minut w lodówce.

2. Ciasto wyjąć, zrolować wałek o grubości około 3 cm i ciąć równe kawałki o długości 3cm. Uformować kulki.

3. Czekoladę z 1 łyżką oleju roztopić w kąpieli wodnej.

4. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie, a następnie wbić szybko w środek kulki, mniej więcej do jej połowy. Cake pops poukładać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) patyczkami do góry i schłodzić około 15 minut w lodówce. Dzięki temu nasze cake pops zastygną na patyczkach i będzie się je łatwiej dekorowało.

5. Po upływie około 20 minut cake pops wyciągnąć  z lodówki, a czekoladę ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka ozdabiamy najpierw czekoladą, a następnie kolorową posypką.

6. Po ozdobieniu ciasteczka wbijamy w coś twardego, pomarańcze jabłka, lub jeżeli posiadamy duże sitko do odcedzania makaronu z małymi oczkami wkładamy patyczki w sitko. Ja akurat tak zrobiłam, zmieściły się wszystkie cake pops i ładnie wyschły.

7. Po wyschnięciu czekolady, cake pops można przechowywać dość długo w lodówce.

4 pomniejszone

1.1211 pomniejszone

5 pomniejszone

Smacznego :)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~UlubionePrzepisyBarbary

    22 kwietnia 2015 o 11:14

    Ciekawa propozycja i ładnie się prezentuje:-) Ciasteczkowe lizaki:-) Może uda Ci się znaleźć chwilę i odwiedzić, a może nawet coś ciekawego wynaleźć w moich skromnych progach. Miło mi będzie gościć Cię. Zapraszam i pozdrawiam