RSS
 

Wielkanocne ciacha z pomarańczową nutą

24 mar

Kruche ciasteczka to pierwszy rodzaj wypieków jaki pojawił się w moim domu po przejściu na dietę bezglutenową. Do dziś wypiek ten stoi nadal na 1 miejscu, piekę go ciągle i na masę różnych sposobów. 1 dzień wiosny za nami, pora na przygotowania do świąt. Bez cukru, bez mąki pszennej, kruche ciasteczka pachnące pomarańczą, idealny wypiek do wielkanocnego koszyka.

2 po

Składniki:

100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 łyżka glukozy
4 łyżki miodu
1 jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki:

200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1 białko (około 45 gram)

* w moim przypadku jeszcze kilka kropli barwnika spożywczego

Przygotowanie:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski.
2. Dodaj resztę składników, zagnieć ciasto, uformuj ciasto w kulę i wstaw na 15 minut do lodówki.
3. Po upływie podanego czasu wyciągnij ciasto na oproszoną mąką stolnicę i wałkuj na grubość 5mm.
4. Wycinaj ciasteczka za pomocą szklanki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 14 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dekoruj lukrem.

Przygotowanie lukru:

Białka z sokiem pomarańczowym wymieszaj dobrze za pomocą trzepaczki, dodawaj po łyżce cukru pudru.

3 po

4po

5 po

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:

54normal_Bu1V7chQsPpuAQR4YaYu7OUTbuSZ1wzz

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii wszystkie wpisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kaja_B

    27 marca 2015 o 21:23

    Istne słodkości na Wielkanoc, ekstra pomysł!