RSS
 

Bezglutenowe, różane pączki

27 cze

Wiem, że to nie okres na pieczenie pączków, ale każda okazja do wykorzystania różanej konfitury jest dobra! Ostatni wypad na spacer został zwieńczony godziną obierania płatków, a w rezultacie pyszną różaną konfiturą powstałą z pięknie pachnących, misternie zbieranych płatków. Poniżej przedstawiam Wam przepis na najlepsze pączki na świecie (moje ulubione, oczywiście zaraz po Donut’s). Przepis nigdy mnie nie zawiódł, pączki wychodzą mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, nie chłoną tłuszczu, a najlepsze są (jak wszystko co bezglutenowe) zaraz po usmażeniu.

5kk

Składniki:

2,5 szklanki mąki uniwersalnej bezglutenowej ( jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej)
1 opakowanie suchych drożdży  (7g)
2 jajka
1 szklanka letniego mleka
100g roztopionego masła
2 łyżki spirytusu
1 cukier waniliowy
szczypta soli

 konfitura do nadziania pączków, olej do smażenia

2k

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (wszystkie poza masłem) i zagnieść ciasto, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne.

2. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć miskę suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ważne jest pilnowanie, aby w domu nie było przeciągu, gdyż ciasto nie wyrośnie. 

3. Po upłynięciu godziny ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 6,5 cm wykrawać koła.

4. Na środek nakładamy łyżeczką odrobinę konfitury różanej wymieszanej z inną dowolną konfiturą. Ciasto sklejamy i formujemy z ciasta pączki. Ponownie zostawiamy na minimum pół godziny do podwojenia objętości.

5. Kiedy pączki pięknie urosną, możemy przystąpić do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do około 170 stopni tłuszczu, z obu stron do zarumienienia ciasta. Mniejsza temperatura sprawi, że pączki za bardzo nasiąkną tłuszczem, zbyt wysoka sprawi, że pączki bardzo szybko się upieką od zewnątrz, a w środku będą surowe.

I teraz pytanie, jak bez termometru ocenić czy temperatura tłuszczu ma około 170 stopni? Otóż, jeżeli wrzucimy nasze pączki na rozgrzany tłuszcz, a te zamiast stopniowo nabierać koloru poprzez kremowy, złotawy i lekko brązowy, nagle (po kilku sekundach) stają się brązowe, tzn. że powinniśmy ściągnąć na chwilkę garnek z olejem i poczekać około minuty, aż tłuszcz przestygnie. Pączki nie powinny być tłuste. Nie nasiąkną tłuszczem dzięki dodaniu do nich spirytusu, który po upieczeniu nie będzie w smaku wyczuwalny. Jeżeli przygotowujecie pączki dla swoich pociech i chcecie uniknąć użycia alkoholu polecam sok z cytryny. :)

11k

Smacznego :)

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz