RSS
 

Świąteczne rogaliki z orzechami

18 gru

Rogaliki które podbiją Wigilijne stoły.

Bez tych rogalików nie wyobrażam sobie świąt. Tradycja zapoczątkowana przez moją mamę jest teraz kultywowana przeze mnie. Co roku dzień przed Wigilią siadam w kuchni z workiem wielkim orzechów i zaczynają się przygotowania do świąt. Rogaliki krucho drożdżowe, pyszne, delikatne z farszem jakiego nie jedliście. Musicie wypróbować, gwarantuje, że zasmakują. :)

9a

Składniki:

250 g masła
3,5 szklanki mąki*
100 g drożdży świeżych
1łyżka cukru
300 ml  kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki ciepłego mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do oprószenia

z podanej porcji wychodzi około 56 małych rogalików

* ja użyłam gotowego koncentratu mąki do biszkoptu

Składniki na farsz:

5 dużych jabłek
szklanka orzechów

Przygotowanie:

Świeże drożdże, cukier i mleko umieścić w małym garnuszku, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło z mąką zagnieść. Dodać wyrośnięty rozczyn, śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na pół godziny aby sobie odpoczęło po czym podzielić na kilka mniejszych części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. (Zimne ciasto bezglutenowe lepiej się wałkuje)

Podczas gdy ciasto sobie odpoczywa można przystąpić do przygotowania farszu.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Orzechy zetrzeć na najdrobniejszych oczkach lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jabłka lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Połączyć z orzechami.

Każdą część ciasta wałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2mm. Ciąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać łyżeczką farsz. Po zwinięciu rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

8a

Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii wszystkie wpisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz