RSS
 

Przepis ze starego zeszytu

14 sie

Placek drożdżowy z jagodami, takimi zebranymi dzień wcześniej w lesie to smak dzieciństwa. Chyba nie tylko mojego, a przyjemniej mam taką nadzieję, bowiem nie ma nic lepszego niż śniadanie w takiej postaci. Kawałek drożdżowego ciasta, najlepiej z kruszonką i do tego szklanka ciepłego mleka. Pychotka! Ciasto na zdjęciu nie jest wykonane przeze mnie i nie jest bezglutenowe. Takimi pysznościami zajadałyśmy się podczas sesji w węgierskiej górce. Stało się to jednak inspiracją do odtworzenia ciasta jakim się uwielbiałam kiedyś zajadać w dzieciństwie. Sesja zakończona sukcesem i bardzo obfity w pomysły dzień. Ciasto wypiekane w piecu zwieńczyło sesję i pojawiła się baza nowych pomysłów zaczerpniętych ze starego zeszytu.

ciasto z jagodami

Przepis na ten placek podaje w 2 opcjach, dla tych którzy mają problem z tolerancją glutenu, oraz dla ich tolerujących gluten rodzin ;)

Składniki:

500 g mąki bezglutenowej do wypieków drożdżowych lub klasycznej mąki pszennej typ 650
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
7g drożdży suszonych
1 szklanka mleka
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka jagód

 

Składniki na kruszonkę:
1/2 masła
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 mąki kukurydzianek
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mleko, lekko podgrzewamy.
W osobnym naczyniu ubijamy rózgą jajka z cukrem. Do jajek dolewamy mleko z masłem, drożdże oraz przesiewamy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy silikonowej lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. (ok 20x25cm)
Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy kruszonką. (Przygotowanie kruszonki: wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy)

Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 170 stopni. Po 35 minutach ciasto będzie gotowe. :)

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, wszystkie wpisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz