RSS
 

Tarta z pieczonym jabłkiem

12 wrz

Wrześniowe słońce wpada do salonu, a  ja z kubkiem kawy kończę ostatnie projekty. To popołudnie nie byłoby takie idealne gdyby nie pyszna, czekoladowa i oczywiście bezglutenowa tarta z dwoma składnikami – waniliowym, domowym budyniem i kwaśnym jabłkiem oprószonym cynamonem i wanilią.

bezglutenowi tarta

Składniki na czekoladowy spód:

1 jajko
1 szklanka mąki ( 1/2 ziemniaczanej i 1/2 ryżowej )
100 g zimnego masła
3 łyżki miodu lub melasy
1 łyżki kakao

Składniki na domowy budyń waniliowy:

2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
3 żółtka

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto połącz ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Możesz je wcześniej schłodzić i rozwałkować przez folię, lub wykładać kawałeczek po kawałeczku.

2. Blachę z ciastem wstaw do lodówki na 20 min. Na schłodzone ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie kremu:

3. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj pastę waniliową, odrobinę ciepłego mleka i mąkę, wymieszaj. Jajka z mąką dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie rózgą i zagotuj jak tradycyjny budyń. Zostaw do wystudzenia.

Ostatnie kroki:

4. Na upieczoną tartę wylej budyń, poukładaj na nim pokrojone w plasterki jabłka, oprósz cynamonem oraz cukrem waniliowym i ponownie zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

bezglutenowi czekoladowa tarta

bezglutenowi.blog.pl tarta

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta, wszystkie wpisy

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania Liść jarmużu

    16 września 2016 o 10:34

    Bardzo lubię połączeniu budyniu i jabłek, muszę wypróbować tartę :)
    Śliczny bukiet :)