RSS
 

Torcik pomarańczowa Fantazja, czyli około 45 kcal jogurtowej rozkoszy

25 lis

torcik pomaranczowty

Torcik pomarańczowa Fantazja czyli wersja fit sernika. Macie ochotę na coś słodkiego, ale zarazem obawiacie, się że upieczone ciasto pójdzie w boczki? Mam na to sposób – torcik jogurtowy, z galaretką. Ostatnio będąc na przedświątecznej diecie ograniczam cukier do minimum.  Dwu składnikowy torcik light powstał więc z potrzeby chwili i chęci na coś słodkiego.

Torcik jogurtowy to naturalna postać zdrowego białka i świetny zamiennik wykorzystywanej w tego typu przepisach śmietanki kremówki. Na pewno szybko zniknie z lodówki, ale równie szybko się go przygotowuje, więc nic straconego.

torcik 2

Do przygotowania potrzebujecie zaledwie 1 paczkę galaretki, 1 duży, gęsty jogurt, 1 paczkę żelatyny(20g) i 30 minut wolnego czasu. Torcik można urozmaicić swoimi
ulubionymi owocami, lub aby był zdrowszy środek przygotować z domowego soku czy kompotu. Z podanej porcji wychodzi 9 porcji przygotowywanych w tortownicy o średnicy 15cm. Wysokość torciku to 5/6 centymetrów.

Przygotowanie:

1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
2. Przestudzoną galaretkę przeleć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.

Gdy galaretka w lodówce już się prawie ścięła przystępujemy do przygotowania galaretki jogurtowej.

3. Do szklanki wsypać 1 opakowanie żelatyny, zalać 4 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
Po 5 minutach do żelatyny dolać 250 ml gorącej wody i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia.
4. Jogurt (duży, gęsty u mnie Bakoma, 380g) przełożyć do miski.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać starając się nie napowietrzyć za bardzo masy. Jeżeli powstaną bąbelki to
kilkukrotnie uderzyć miską o podłogę.
5. Galaretkę owocową wyciągnąć z lodówki, odkleić folię spożywcza i ułożyć na dnie tortownicy. Zapiąć obręcz i wlać kilka łyżek białej galaretki.
Wstawić do zastygnięcia na 4 minuty do zamrażalnika.
6. Do mocno schłodzonej formy wlewamy resztę jogurtowej galaretki i umieszczamy w lodówce. (Można podłożyć ściereczkę pod tortownicę. Czasami zdarza się, że blacha nie jest idealnie szczelna)

Po pół godzinie torcik galaretkowy jest gotowy.

torcik 3

Smacznego ;)

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Bartek

    1 grudnia 2016 o 12:05

    Torcik wygląda efektownie i pysznie. Świetne załamanie światła na pomarańczowej galaretce. Zapraszam też na
    http://www.przepis-kulinarny.pl/

     
  2. ~Antonina

    1 grudnia 2016 o 12:09

    Takie śliczne , aż ślinka cieknie

     
  3. ~Ewagotuje

    1 grudnia 2016 o 13:16

    Śliczny torcik, wygląda jak z bajki. Jakie pyszne bezglutenowe desery można robić. Pozdrawiam i polecam
    http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html

     
  4. ~Obżarciuch

    1 grudnia 2016 o 13:47

    super torcik
    polecam moje jogurtowe z jabłkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/jogurtowe-ciasto-z-jabkami.html

    pozdrawiam!

     
  5. ~Rondel

    1 grudnia 2016 o 13:48

    rewelacyjny torcik
    zapraszamy na torcik z pijanymi suszonymi śliwkami
    http://ronddel.blogspot.com/2016/09/torcik-z-pijanymi-suszonymi-sliwkami.html

     
  6. ~mkr

    1 grudnia 2016 o 15:10

    Świetny torcik!

    Zapraszam na zdrowe, pełnoziarniste pierniczki – bez białej mąki i białego cukru!

    https://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/12/miekkie-pierniczki-penoziarniste.html

    pozdrawiam

     
  7. ~Zofia

    2 grudnia 2016 o 07:28

    Chętnie wypróbuję ten przepis, ale co to znaczy paczka żelatyny? 20,50, 100 czy jeszcze inna Iilość gramów? Proszę o konkretną odpowiedź.

     
  8. Dafne

    2 grudnia 2016 o 08:39

    O jacie kręcę! faktycznie nie dopisałam. Oczywiście 20! ;) Dziękuje i pozdrawiam. ;)

     
  9. ~klara

    4 grudnia 2016 o 14:59

    Świetne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Lekkość dodaje większej chęci na konsumpcję.
    http://ocetjablkowy.blog.pl