RSS
 

O koncentratach mąk bezglutenowych oraz przepis na Domowy miks mąk

02 sty

2

Dostajemy sporo zapytań odnośnie koncentratów mąk bezglutenowych. Czy jesteśmy zwolenniczkami czy przeciwniczkami takowych tworów.
Powiem tak: wszystko ma swoje plusy oraz minusy. Plus niewątpliwie jest taki, że gotowe koncentraty są wygodne w użyciu, sprawdzone, bardzo ułatwiają pierwsze kroki w diecie bezglutenowej osobom początkującym przygodę z tą dietą lub nie lubiącym eksperymentowania w kuchni. W 90% przypadków przepisy z ich wykorzystaniem wychodzą. Wadą na pewno jest dodatek spulchniaczy i konserwantów, dlatego, jeżeli masz czas, eksperymentuj i twórz własne koncentraty, bardzo gorąco zachęcam!

KONCENTRAT MĄK do naleśników –> ZRÓB TO SAM <3

1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki kokosowej

Koncentrat nadaje się do wypieku naleśników oraz pancakes. Są one grubsze, bardziej puszyste ze słodkawą nutą. ;)

Do miksu mąk należy dodać tylko 2 szklanki mleka kokosowego oraz cukier waniliowy (30g). Odczekać 10 minut i można smażyć.
————————————————————–

A Wy z jakich mąk korzystacie? Używacie gotowych koncentratów? ;)

Jednocześnie zapraszamy do śledzenia naszego fanpage na facebooku gdzie pojawia się zdecydowanie większa ilość wpisów o zdrowym odżywianiu, diecie oraz samopoczuciu. ;) –> BEZGLUTENOWI FANPAGE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz