RSS
 

Miodowiec z mąki migdałowej

11 sty

Jestem ogromną fanką miodownika. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na miodowiec nie klasyczny, lecz lekko zmodyfikowany, oparty ma mące migdałowej oraz maśle. Przepis na ten Miodowiec krąży w mojej rodzinie już od bardzo dawna, sama nie wiem gdzie ma swoje początki, jedna ciocia otrzymała go od drugiej, tamta od babci, a babcia nie wiadomo od kogo… ;) Miodowiec to jedno z moich ulubionych ciast, a to w bezglutenowej odsłonie, oparte na mące migdałowej zwala z nóg.

W dzisiejszym przepisie postanowiłam użyć niewielkiej modyfikacji i zamiast tradycyjnych migdałów, użyłam zamiennika dla alergików –> Migdałów Tygrysich.

miodownik

Składniki na miodowo migdałowe blaty

1 szklanka mąki migdałowej, ja użyłam mąki z migdałów ziemnych. Znajdziecie je tutaj –> Migdały Tygrysie
1/2 szklanki mąki ryżowej – jeżeli nie masz problemu z glutenem zastąp mąką pszenną
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
7 łyżek miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
100 g masła

Składniki na masę budyniową:

500 ml mleka
150 g masła
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g cukru waniliowego

Przygotowanie miodowych blatów:

1. Mąki przesiewamy do miski z sodą.
2. Dodajemy masło i siekamy z mąką dodając stopniowo resztę składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
3. Z ciasta odrywamy kawałek, resztę dzielimy na 2 lub 3 równe części. Ja z racji braku czasu rozwałkowałam na 2 części, jednak jak widać na zdjęciach blaty miodowe mogłyby być cieńsze (rosną o 1 raz podczas pieczenia). Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy (osobno), na wysmarowanej margaryną blasze. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 15 minut. (Jeżeli rozwałkowaliśmy na 3 części i blaty są cieniutkie, pieczemy o 2 minuty krócej)

Przepis na tortownicę 18cm, upieczone na większej będzie bardziej płaskie ;)

Przygotowanie budyniu:

1. Połowę mleka stawiamy na mały ogień, resztę mieszamy z mąką.
2. Żółtka z cukrem ucieramy na kogel-mogel.
3. Do gotującego mleka wlewamy najpierw mleko wymieszane z mąką, a następnie kogel-mogel i dokładnie mieszamy, pilnując aby mleko nie przywarło do dna.
4. Budyń ściągamy z ognia, dodajemy masło pokrojone w większe kawałki i szybko mieszamy do dokładnego połączenia.

Blaty przekładamy ciepłym jeszcze budyniem.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, wszystkie wpisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz