RSS
 

Zielone zdrowie – Zwykła pietruszka i jej niezwykłe właściwości

02 lut

pietrucha

Natka pietruszki. Niezwykłe właściwości tego ziela, są niedoceniane przez większość społeczeństwa. Bardzo popularna pietruszka wykorzystywana jest w każdej kuchni. Stanowi popularny dodatek do zup, sosów i sałatek. Mimo, że często ją wykorzystujemy, przez wiele osób jest jeszcze nie doceniana. A szkoda – właściwości natki pietruszki są ogromne.

Natka pietruszki  ma czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki. Dlaczego warto? –> Niedobór witaminy C w organizmie powoduje m.in. zmęczenie, problemy z koncentracją, kłopoty z dziąsłami, spadek odporności organizmu. W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A, K, PP, oraz witaminy z grupy B.

Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza obecnym w niej składnikom –  olejkom eterycznym, aminokwasom, witaminom i minerałom takim jak żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, miedź, sód. Aby uzupełnić niedobory żelaza, codziennie należy zjeść pęczek natki pietruszki.

Natka to też bogate źródło błonnika: w 100 gramach jest go ok. 40 gramów.

Na co jeszcze pomoże natka pietruszki?

✔ Oczyszcza organizm

✔ Usprawnia prace nerek

✔ Pomocna w zwalczaniu anemii

✔ Wzmacnia wzrok

✔ Zmniejsza napięcie mięśni, przez co pomocna jest podczas bolesnych miesiączek

✔ Poprawia trawienie

✔ Zawarty w niej błonnik pomaga przy wzdęciach oraz niestrawności

 

Jak jeść natkę pietruszki?

Pasta kanapkowa:
Dwa ząbki czosnku posiekać dokładnie z natką pietruszki, wymieszać z 3 łyżkami twarogu i łyżeczką masła.

Koktajl na oczyszczenie i wzmocnienie:
1 kiwi, 1 jabłko 1 banan, 1 natka pietruszki, 1/2 szklanki wody
Wszystko zmiksować.

Masło pietruszkowe:
100g masła, 1 natka pietruszki, szczypta soli, pieprzu, 1/2 ząbka świeżego czosnku

Natkę drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać.

Herbata zielona:
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki zalać szklanką gorącej wody, trzymać pod przykryciem 5 minut. Przecedzić i wypić. Efekty wzmocnienia organizmu widoczne po 2 tygodniach. ;)

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii wszystkie wpisy, zdrowie na talerzu

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Koralowa

    3 lutego 2017 o 13:15

    Świeże zioła zawsze cudownie urozmaicają potrawy. Dostarczają wiele witamin i minerałów, a także regulują procesy trawienne. Myślę, że warto założyć swój domowy zielnik.