RSS
 

Kopiec kreta bezglutenowa zdrowsza wersja

08 kwi

Kopiec kreta w wersji bezglutenowej, aby go przyrządzić nie potrzebujesz opakowania z kopcem kreta kupionego w  sklepie. Do jego przygotowania wystarczą Ci najprostsze składniki, które zapewne masz w kuchni aby do kawy zajadać się zdrowszą wersją popularnego ciasta. 

Perfekcyjne ciasto czekoladowe w wersji bezglutenowej jest niezwykle proste do przyrządzenia. Mąkę pszenną zastępujemy dużo zdrowszą mąką migdałową, przygotować ją możemy samodzielnie mieląc w młynku do kawy paczkę migdałów. Ot cała filozofia.

Dlaczego zastępujemy mąkę pszenną bezglutenową wersją – migdałami? Z kilku powodów, są same w sobie słodkawe, a więc obniżyć możemy ilość cukru w przepisie. Pochodzące z Bliskiego Wschodu słodkie migdały  wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi – mają najwięcej spośród wszystkich orzechów witaminy B2,  E , potasu oraz błonnika .

kopiec kreta

 

Do przygotowania bezglutenowego kopca kreta potrzebujemy:

  • ciasto czekoladowe (oczywiście bezglutenowe – przepis poniżej),
  • śmietanę kremówkę- najlepiej 36% z Łowicza – najlepiej się ubija
  • kilka kostek gorzkiej czekolady,
  • 3 dojrzałe banany
  • połowę cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Składniki na czekoladowe ciasto:

6 jajek
200 g maki migdałowej // zmielonych migdałów
150 g cukru
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Wszystkie składniki mieszamy lub zmiksujemy. Wykładamy na blachę wysypaną bułka tartą. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. (przepis na blachę o średnicy 20 cm – ja użyłam blachy kwadratowej, ciast było przygotowywane na imprezę urodzinowa na której miałam sporo gości,a  jak wiadomo kwadrat lepiej się kroi ;) )

Wystudzone ciasto wydrążamy na środku łyżką, pozostawiając po 1 centymetrze nienaruszonego brzegu.

Przygotowanie żelatyny

Żelatynę moczymy w 1 łyżce wody. Kiedy napęcznieje dodajemy 2 łyżki wrzątku, mieszamy i dodajemy to bitej śmietany. Żelatynę należy przygotować w trakcie ubijania śmietany.

Śmietanka i banany:

Kiedy ciasto jest wystudzone możemy przygotować bitą śmietanę. Śmietankę chłodzimy w lodówce minimum godzinę przed przygotowaniem, a  na 10 minut przed ubijaniem wkładamy do zamrażalnika. Im lepiej schłodzona, tym lepiej się ubije. W międzyczasie kiedy chłodzimy  śmietanką możemy zetrzeć na grubych oczkach czekoladę, a  banany pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy w  wysokim i wąskim naczyniu na najwyższych obrotach. W połowie miksowania dodajemy do śmietanki żelatynę. Uważamy, żeby nie przebić śmietany, kiedy już zgęstnieje i będzie się dało obrócić naczynie do góry nogami przerywamy miksowanie. Do śmietany dodajemy startą czekoladę i mieszamy już łyżką.

Etap końcowy:

Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę banany, na górę dajemy bitą śmietanę z czekolada, formujemy bitą śmietanę na kształt kopca, posypujemy wydrążonym środkiem czekoladowego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Smacznego ;)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, wszystkie wpisy, zamienniki

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz