RSS
 

Chrzan Wielkanocny – z rodzynkami

10 kwi

W wielu domach na świątecznym stole nie może zabraknąć chrzanu. U mnie również ta tradycja zostaje podtrzymana, ale co roku kombinuje z innymi dodatkami. Chrzan Wielkanocny w tym roku przyrządzony będzie przeze mnie zupełnie inaczej. Na te święta po raz pierwszy wypróbuje chrzan z rodzynkami, a wszystko za sprawą cioci od której dostałam przepis. Podobno rodzynki całkowicie zmieniają smak chrzanu i go łagodzą. Przepis mnie zaciekawił i postanowiłam wypróbować. Rezultat to ostro słodki krem, świetnie pasujący do wędliny.

chrzan z rodzynkami

Składniki:

  • 1 słoiczek chrzanu (170g)
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy, dodajemy chrzan, śmietanę, odrobinę soli. Zamykamy w słoiczku. Po 5 dniach chrzan przybiera słodkawą nutę i jest gotowy.

Jeżeli macie ochotę skosztować takiego chrzanu na Wielkanoc, już pora aby go przygotować. :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii śniadania, wszystkie wpisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz