RSS
 

Mazurek czekoladowy na owsianym spodzie i najlepsza polewa czekoladowa

13 kwi

 Mazurek czekoladowy, bezglutenowy a w dodatku bez jajek, chciało by się napisać bez cukru, ale niestety tego się obejść nie da w wersji mazurka czekoladowego z najpyszniejsza polewą czekoladową na świecie. Dzisiejsza propozycja to słodkawy za sprawą syropu klonowego spód polany pyszną polewą czekoladową.

mazurek czekoladowy owsiany

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju kokosowego

Składniki na polewę:

  • 10 płaskich łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dag masła

mazurek czekoladowy

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki zagnieć, ciasto powinno być wilgotne. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep formę ciastem, nakłuj widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta wystarcza na blachę 20×20 cm, jest to jednak opcjonalne i zależy od grubości ciasta oraz ilości ciasta jaką przeznaczymy do wykonania ozdób.

Przygotowanie polewy czekoladowej

W garnku o małej średnicy umieść wszystkie składniki poza masłem. Następnie garnek ustaw na małym ogniu i  cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Kiedy polewa się zagotuje  zdejmij garnek z ognia i dodaj masło. Mieszaj tak długo, aż całe masło się rozpuści. Polewę wylej na upieczony spód mazurka udekoruj i zostaw do zastygnięcia polewy

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, wszystkie wpisy

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz