RSS
 

Domowy budyń brzoskwiniowy

06 maj

Budyń owocowy to druga moja ulubiona wersja budyniu zaraz po najlepszym na świecie budyniu czekoladowym. Na blogu prezentowałam już przepis na najprostszy kisiel owocowy z soku malinowego, bezglutenowy oczywiście (przepis znajdziesz tutaj). Opublikowany został również przepis na domowy, bezglutenowy budyń – waniliowy (przepis). Jak zauważyliście taki domowy budyń zrobić można dosłownie w 5 minut. Pora więc na drugą odsłonę budyniu domowym sposobem. Ten jest w dodatku wegański, na mleku kokosowym. Zdrowsza, fit wersja, a smak obłędny.

1

Składniki:

• 400 ml mleka kokosowego
• 4 duże i miękkie brzoskwinie lub 6 sztuk brzoskwiń ciasteczkowych
• 40 g skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Brzoskwinie kroje w kostkę, dodaje 200ml mleka i blenduje do uzyskania gładkiej masy. Zagotowuje na małym ogniu. Pozostałe mleko mieszam ze skrobią, wlewam go gorącej masy brzoskwiniowej. Gotuję 2 minuty na małym ogniu. Po lekkim przestudzeniu budyniu dodaje do niego miód oraz ozdabiam brzoskwiniami lub konfiturą. Podaje na ciepło lub na zimno.

PS z innymi owocami pewnie będzie smakował równie dobrze. ;)

Smacznego ;)

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii wszystkie wpisy

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marcepanowy Kącik

    6 maja 2017 o 16:04

    Z mlekiem kokosowym to na pewno bajka , mniamm -:)