RSS
 

Muffinki na LEGALU – czekoladowe

11 cze

Lubisz czekoladę? Łap przepis na fit muffinki.

Muffinki zupełnie na legalu. Czekoladowe, bezglutenowe muffinki na bazie mąki migdałowej, a słodzone daktylami. Mam taką zasadę, że jak jem słodkie, to koniecznie musi to być coś zdrowego. Weekend – po tygodniu  z prawie zerową ilością cukru, aż mnie skręca z jego niedoboru – nie mam silnej woli (niestety). Postanowiłam zaszaleć i upiec coś słodkiego, ale oczywiście zdrowego ;)

dafne_blog-14a

Składniki:

1/2 szklanki mąki migdałowej
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 płaskiej łyżeczki sody
3 duże jajka
garść namoczonych i zblendowanych daktyli
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki mleka / zwykłego lub roślinnego
4 łyżki surowego kakao
pokruszona gorzka czekolada (patrz na zawartość kakao > 70% byłoby super)

Wszystkie mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mieszamy mokre składniki.
Miksujemy suche składniki z mokrymi na najniższych obrotach
Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy przez około 18 minut w zależności od wielkości foremek. ;)

dafne_blog-6

dafne_blog-5

dafne_blog-2a

Smacznego!

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz