RSS
 

Sałatka królewska z jajkami przepiórczymi i szpinakiem

11 cze

Sałatka królewska z jajkami przepiórczymi i szpinakiem – efektowne śniadanie w 5 minut.

Porcja zdrowia na śniadanie !

Wszyscy je uwielbiają, a nie wszyscy doceniają – chrupiące liście sałaty. Zajadają bo lubią, a okazuje, się, że niedoceniana sałata ma całe mnóstwo cennych substancji. Popularna masłowa, czy lodowa,  rzymska czy dębolistna o pięknych, ozdobnych liściach, na którą się skusić? Świeże, kruche, delikatne i aromatyczne. Nie patrząc na cenę każda sałata wbrew pozorom jest zdrowa i cenna w związki organiczne oraz witaminy. Żelazo, wapń, magnez i potas, a także witaminy: A, C, D , E, B9 oraz poprawiającą funkcjonowanie układu nerwowego witaminę B6. Ponad to sałata jest bardzo mało kaloryczna (15kcal na 100g produktu),  poprawia również trawienie, gdyż bogata jest w błonnik oraz celulozę. Jedzona codziennie reguluje prace jelit i świetnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Najzdrowszą (patrząc pod kątem ilości witamin i minerałów) jest sałata endywia.

18595307_809615232538386_3199320994540000047_o

Składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • garść szpinaku
  • garść ruccoli
  • 3 jajka przepiórcze
  • oliwa z pestek dyni
  • szczypta soli

Jajka przepiórcze usmażyć jak tradycyjne sadzone, posypać szczyptą soli. Sałaty wymieszać, ułożyć na talerzu,  skropić oliwą z pestek dyni – lub innym dressingiem jeśli takiej oliwy nie posiadacie. Na górze ułożyć jaja przepiórcze :)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz