RSS
 

Pyszne ciasto marchewkowe z orzechami

06 sie

Ciasto marchewkowe to pyszne, aromatyczne ciasto w smaku przypominające piernik, ale znacznie wilgotniejsze, z dodatkiem orzechów i kakao. To właśnie dzięki dodatkowi kakao ciasto przybiera apetyczny,  czekoladowy wygląd, a marchewka sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne.

1

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g surowej, startej marchewki,
  • Szklanka pokruszonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 łyżki kakao
  • Tłuszcz do formy + bułka tarta
  • garść porzeczki – opcjonalnie

Formę do pieczenia ( mnie tortownica 20cm) natłuść i wysyp mąką lub bułką tartą.
Jeżeli stosujesz formę silikonową wystarczy, że ją natłuścisz.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą korzenną.
W misce umieść cukier, stopniowo dolewaj olej cały czas miksując mikserem. Wbijaj po jednym jajku. Stopniowo dodawaj mieszkankę mąki z przyprawami.
Do masy wmieszaj łyżką marchewkę z orzechami. Jeżeli masz ochotę na owocowy dodatek, wsyp porzeczkę – ja użyłam czerwonej.
Przełóż do formy. Piecz 40-50 minut.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz