RSS
 

Bezglutenowe bułeczki z mozzarellą, suszonym pomidorem i serem wędzonym

17 gru

bułeczki nadziewane

Każdy kto upiekł chociaż raz sam pieczywo bezglutenowe, wie, że takie kupione w sklepie do własnoręcznie zrobionych bułeczek czy chleba się nie umywa. Polecam spróbować każdemu, a pokochacie własnoręcznie wykonane pieczywo i będzie gościło ono u Was codziennie na stole. jeżeli nie macie problemu z glutenem mąkę ryżową i ziemniaczaną zastapic możecie pszenną. Wtedy pieczywo będzie miało strukturę tradycyjnego pszennego chleba, a dodatek mąki gryczanej doda wypiekom zdrowszego błonnika i wartości odżywczych.

Bułeczki wypiekać można suche lub nadziewać je ulubionymi dodatkami. Jako, że samo w sobie pieczywo bezglutenowe jest bardziej suche niż tradycyjne polecam wykonywać bułeczki właśnie takie, nadziewane. Dzisiaj wykorzystując znalezione w czeluściach lodówki suszone pomidory padło na połączenie suszonego pomidora, mozzarelli i wędzonego sera który uwielbiam.

Składniki na ciasto
• 1 i  1/2 szklanki mąki gryczanej
• 1/2 szklanki mąki ryżowej – jeżeli nie masz problemu z  glutenem może być pszenna
• 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej – jeżeli nie masz problemu z  glutenem może być pszenna
• 1 szklanka ciepłej wody (ciepła ale nie gorąca)
• 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
• 10g suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
• 3 łyżki oliwy lub oleju do „wrobienia” w ciasto
• 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów do posmarowania bułeczek

Składniki na farsz:

• 1 opakowanie mozzarelli
• 10 plasterków wędzonego sera
• kilka suszonych pomidorów w oliwie – pokrojone w kostkę

bułeczki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto poza oliwą łączymy, zagniatamy ciasto, kiedy będzie w miarę suche i nie będzie przywierać do dłoni dodajemy oliwę i zagniatamy jeszcze kilka minut do uzyskania jędrnej konsystencji. Formujemy w  kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na około godzinę.
Kiedy ciasto urośnie dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoni na środek kładziemy plasterek wędzonego sera, plasterek mozzarelli i kilka kostek suszonego pomidora.

srodek bułeczek

Zawijamy ciasto, formujemy w kulkę, układamy na blasze, smarujemy oliwa z suszonych pomidorów i wkładamy na 20 minut do piekarnika ustawinego na 60 stopni. Po 20 minutach bułeczki powinny byc ładnie urośnięte, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut.

 

bułeczkiz zmozarellą

 

WAŻNA INFORMACJA
W związku z informacja jaką blogerze otrzymali od Onetu – platformy blogowe zostaną zamknięte, przenieść blogi musimy gdzie indziej. Chciałabym podziękować Onetowi, za wsparcie przez ostatnie 2 lata, liczne publikacje na stronie głównej portalu Onet, a  osoby śledzące mojego bloga poinformować o nowej domenie gdzie wrzucać będę przepisy, nie tylko bezglutenowe, ale skierowane dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi – JABŁKO Z PIECA (jablkozpieca.pl)

Jako, że domena jest teraz przebudowywana i przepisy nie są na bieżąco wrzucane, chciałabym poinformować (a jednocześnie się pochwalić, że moje przepisy znaleźć możecie na portalu skierowanym dla kobiet –
https://www.onlyforwomen.pl/

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz